Enflasyon Beklentileri Artış Gösteriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayı raporu, enflasyon beklentilerinin olumsuz bir seyir izlemeye devam ettiğini ortaya koydu. Hanehalkının 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre 1,67 puan artış göstererek yüzde 51,56 seviyesine ulaştı. Hanehalkı, son bir yıl içerisinde fiyatların en çok arttığını düşündüğü ürün ve hizmet gruplarında “gıda” ile “yakıt ve enerji” kalemlerini öne çıkardı. Gıda grubunu, fiyatı en çok artan ürünler arasında değerlendirenlerin oranı ise bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 40,7 olarak belirlendi.

2026 yılı Nisan ayında, 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları arasında 1,22 puan artarak yüzde 23,39’a, reel sektör için 0,80 puan artarak yüzde 33,70’e ve hanehalkı için 1,67 puan artarak yüzde 51,56’ya yükseldi.

Hanehalkının beklentileri artarken, konut fiyatlarındaki artış beklentisi de bir önceki aya göre 0,18 puan artarak yüzde 35,23 seviyesine ulaştı.

Döviz kuru beklentileri ise bir miktar geriledi. 12 ay sonrası için ABD Doları kuru beklentisi, bir önceki aya göre 0,03 TL azalarak 52,12 TL olarak kaydedildi.

Yatırımcıların tercihleri incelendiğinde, “altın alırım” diyen katılımcıların oranı, bir önceki aya göre 6,4 puan düşerek yüzde 48,8’e geriledi. Diğer yandan, “ev/dükkan/arsa vb. alırım” diyenlerin oranı ise 4,9 puan artış göstererek yüzde 33,4 olarak belirlendi.

Bu veriler, tüketicilerin geleceğe dair beklentilerini ve piyasa dinamiklerini şekillendiren önemli göstergeler arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir