“Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis hayati önem taşıyor”

Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, şiddetli ve süreğen baş ağrısı, sabah kusmaları, morluklar, çürükler ve vücutta anormal şişlikler kanserin sessiz işaretleri olabilir” diye konuştu.

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanserleri Günü kapsamında bilgiler paylaştı. Çocukluk çağı kanserlerinin erişkinlere kıyasla daha nadir görüldüğünü belirten Prof. Dr. Elli, erken tanının hayati önem taşıdığını vurguladı. Erken teşhis sayesinde uzun dönem yaşama oranlarının yüzde 85’e kadar ulaştığını söyledi.

Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin tedavi başarısını artırdığını belirten Prof. Dr. Elli, “Kanserin erken tanı ile teşhis edilmesi ve doğru zamanda, doğru merkezde, doğru şekilde tedavi edilmesi bizim için çok önemli. Çocukluk çağı kanserlerinde uzun dönem sağ kalım oranı yüzden 85’e kadar ulaşmış durumda. Bu çok sevindirici bir gelişme” dedi.

“Burun kanamaları da kanser belirtisi olabilir”

Çocuklarda kanserin habercisi olabilecek belirtileri sıralayan Prof. Dr. Elli, “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, uzun süren ve sebebi bulunamayan ateş, şiddetli baş ağrıları ve özellikle sabah saatlerinde görülen kusmalar tümör ihtimalini akla getirebilir. Ayrıca vücutta herhangi bir bölgede anormal şişlikler, büyüyen bezeler ve eklem ağrıları da dikkate alınmalı. Çocuklarda sık görülen morluklar, özellikle dizden yukarıda geniş morluklar ve burun kanamaları da kanser belirtisi olabilir” diye konuştu.

Ergenlik çağındaki çocukların sağlık sorunlarını aileleriyle paylaşmaktan çekinebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Elli, “Bu yaş grubundaki çocuklar, vücutlarındaki değişimleri gizleme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle ailelerin çocuklarıyla açık iletişim kurmaları, doktorların ise detaylı muayene yapmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Aileler de sosyal açıdan desteklenmeli”

Çocukluk çağı kanseriyle mücadele eden çocukların aileleriyle birlikte uzun süre hastanede kaldığını ve bu süreçte sosyal destek ihtiyacının arttığını dile getiren Prof. Dr. Elli, “Devlet, çocukların tüm tedavilerini karşılıyor. Ancak bu çocukların aileleri de sosyal açıdan desteklenmeli. Çocukların hastaneden çıktıktan sonra sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi, iyi beslenebilmesi ve eğitim hayatına devam edebilmesi için toplumun desteğine ihtiyaçları var” dedi.

Çocukluk çağı kanserlerinde geç tanının tedavi sürecini zorlaştırdığını ve çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Elli, “Bizim için en önemli şey bir çocuğun bile yaşamasıdır. Kanserle mücadelede umudumuzu asla kaybetmiyoruz. Çünkü yapabileceğimiz çok şey var” dedi. (DHA)

 

 

Related Posts

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir