Diyanet’e Önemli Çağrı: Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin! İlahiyatçı Fatih Ergenekon Uyardı…

Fatih Ergenekon, Diyanet İşleri Başkanlığı’na hutbelerin içeriği konusunda önemli bir çağrıda bulunarak, dikkat edilmesi gereken kritik noktalara parmak bastı. Hutbelerin toplumun tüm kesimlerini kucaklayıcı bir dilde olması gerektiğini vurgulayarak, “Hutbelerde ortak akla, ortak değerlere ve ortak sorunlara vurgu yapılmalı. Ayrıştırıcı, ötekileştirici, farklı ideolojilere dokunduran ifadelerden kesinlikle kaçınılmalı” dedi.

TARİHİ PERSPEKTİFTEN GÜNÜMÜZE

İslam tarihinde dinin siyasi amaçlarla kullanılmasının köklerinin çok eskilere dayandığını belirten Ergenekon, Emeviler dönemini örnek gösterdi. “Emeviler, iktidarlarını meşrulaştırmak ve muhalefeti bastırmak için dini kavramları ve ayetleri kendi çıkarları doğrultusunda yorumladılar. Özellikle ‘Ulül Emre itaat’ ayetini, Allah’ın yeryüzündeki temsilcileri oldukları iddiasıyla kullanarak, her türlü eleştiriyi din düşmanlığı olarak yaftaladılar. Bu, ne yazık ki günümüze kadar uzanan bir sorunun temellerini attı” şeklinde konuştu. Ergenekon, “O dönemde muhalefet etmek, adeta Allah’a karşı gelmekle eşdeğer tutuluyordu” diyerek, o dönemdeki baskıcı ortamı gözler önüne serdi.

CAMİLER SİYASİ PROPAGANDA ALANI DEĞİL BİRLEŞTİRİCİ MEKANLAR OLMALI

Camilerin amacını hatırlatan Ergenekon, çarpıcı bir uyarıda bulundu: “Cami kelimesi, ‘toplayan’, ‘bir araya getiren’ anlamına gelir. Camiler, farklı düşüncelere sahip insanları ortak bir ibadet amacıyla bir araya getiren kutsal mekanlardır. Eğer biz camileri siyasi arenaya çevirirsek, insanları ayrıştırır, kutuplaştırır ve en önemlisi dinden uzaklaştırırız. İnsanlar, tepkilerini camiye veya dine yöneltmeye başlarlar.”

KUR’AN’IN UYARISI: ALLAH ILE ALDATMAK EN BÜYÜK TEHLİKE

Ergenekon, konuşmasında sık sık Kur’an-ı Kerim’e atıfta bulunarak, “Kur’an, bizi Allah ile aldatanlara karşı uyarıyor. Din adamlarının insanları istismar edebileceği, haksız kazanç sağlayabileceği konusunda bizzat Kur’an’da uyarılar var” dedi.

SİYASAL İSLAM VE HURAFELER

“Sorumluluğu Allah’a Yüklemektir”

Son olarak, doğal afetlerin dini yorumlarla ilişkilendirilmesi konusuna da değinen Ergenekon, “Deprem gibi felaketleri, ‘Allah’ın gazabı’ veya ‘kader’ olarak yorumlamak, kendi üzerinizdeki sorumluluğu Allah’a yüklemektir. Sorun yaratıcının kendisindeymiş gibi insanlara yansıtmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Related Posts

Yeni Alman hükümetinin ilk icraatı, sınırları kapamak oldu

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınırda belgesiz göçmenlerin geri çevrilmesi talimatını verdi. 2015’teki Merkel politikasını rafa kaldıran bu adım, sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Katliam gibi kaza! 11 öğretmen hayatını kaybetti

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde inşaat malzemeleri taşıyan bir kamyonun, Kalijambe köyünde seyreden minibüse çarptığı belirtildi. Polis, minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

AB Zirvesi’ne katılacak

Avrupa güvenliğinin son günlerde sık sık tartışıldığı dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Türkiye, bu önemli …

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Son dakika… Asya karıştı! Hindistan Pakistan’ı füzelerle vurdu

Son dakika haberine göre; Pakistan Askeri Sözcüsü “Hindistan 3 farklı noktadan Pakistan’a saldırı düzenledi” açıklamasını yaptı.