Son yıllarda artan yapılaşma, doğanın dengesini ciddi şekilde etkiliyor. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, imar alanlarının zeytinlik ve ormanlık bölgelere kadar genişlemesi, yaban hayvanlarının yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı. Bu durum, yaban hayatının giderek daralmasına yol açarken, yiyecek bulamayan yaban domuzları mahallelere inmeye başladı. Özellikle son günlerde, bu hayvanların ilçe merkezinde, sokaklarda ve hatta evlerin bahçelerinde görülmesi, vatandaşlar arasında paniğe neden oluyor.
Ayvalık’ta, kırsal kesimlerde sıkça rastlanan yaban domuzları, artık Küçükköy Mahallesi’nin Sarımsaklı bölgesi ve Sahilkent Mahallesi’nin ardından Sefa-Çamlık Mahallesi’nde de sıkça gözlemleniyor. Çamlık bölgesinde, yaban domuzları bazı evlerin bahçesine kadar girerek mahalle sakinlerine endişeli anlar yaşatmakta. Son bir haftadır bu durum, ciddi bir sorun haline geldi ve mahalle muhtarı Aziz Erdoğan, bu konuda vatandaşlardan gelen yoğun talepler karşısında çaresiz kaldı.
Kış aylarının zorlu şartları nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yaban domuzlarının, mahalle sakinlerini rahatsız ettiğini belirten Muhtar Erdoğan, durumu Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Şefliği yetkililerine ilettiğini fakat henüz bir çözüm bulunamadığını ifade etti. Sefa-Çamlık Mahallesi sakinlerinin, yaban domuzlarının kontrol altına alınması için sürek avı yapılması talebi, mahallenin “Meskûn Mahal” statüsünde olması nedeniyle olumsuz karşılandı. Muhtar Erdoğan, bu sorunu Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ile görüşerek çözme çabasında olduklarını belirtti.
Diğer yandan, aç kalan yaban hayvanlarının sürekli olarak ilçe merkezine inmesi, vatandaşlar arasında huzursuzluğa yol açtı. Bu durum karşısında, Doğa Koruma Milli Parklar Şube yetkililerine çağrıda bulunan vatandaşlar, yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarına yiyecek ve su bırakılmasının gerektiğini vurguladı. Ekolojik dengenin korunabilmesi için yaban hayatının sürdürülmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlar, gerekirse bu hayvanların beslendiği alanlara yiyecek sağlama konusunda kendi desteklerini sunmaya hazır olduklarını ifade etti.