Türkiye-AB İlişkileri Zirvede Tartışıldı

“`html

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye’nin Stratejik Rolü Vurgulandı

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ‘AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Bir Dönem: Neden Türkiye?’ başlıklı panelinde söz alan Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, önemli açıklamalarda bulundu. Wulff, “Gümrük Birliği anlaşmamızın üzerinden 30 yıl geçti. Artık bu anlaşmanın güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi şart. Ayrıca, taraflar arasındaki uyumsuzluklarda uzlaşma adımlarına ihtiyaç var,” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasi figürlerini, iş liderlerini ve akademisyenleri bir araya getirdi. Etkinlik, Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından organize edilmektedir.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Şölen CEO’su Erdoğan Çoban, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin derinlemesine ele alındığı oturumun açılışında şunları dile getirdi: “Tüm dünyada ticaret, Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle sarsılmakta. Bu zor zamanda, Avrupa Birliği ile ekonomik bağlantılarımızı masaya yatırarak risklerimizi minimize etmeli ve ortak kazanımlar elde etmeliyiz.”

Şölen’in Başarı Hikayesi

Şölen markasının 35. yılına girdiğini ve 5 kıtada 120 ülkeye ihracat yaptığını belirten Çoban, şirketin odaklandığı üç temel ilki sağladıklarını ifade etti: “Kalite ve lezzet her zaman önceliğimizdir. İnovasyon da bu süreçte önemli bir yere sahip; çünkü tüketici, kendini farklı hissetmek istiyor. Bu nedenle sürekli yatırım yapıyoruz,” diye ekledi.

Türkiye’nin Bölgesel Gücü

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin stratejik konumuna dikkat çekerek, “Son 22 yıllık süreçte Türkiye, uluslararası şirketler için bir bölgesel üs haline geldi. Yatırımlar, politik istikrar ve sağlanan altyapılar, Türkiye’nin bu konumunu güçlendirdi,” şeklinde konuştu. Türkiye’nin, Avrupa ile olan Gümrük Birliği anlaşması ve diğer ticaret anlaşmaları sayesinde 1 milyar kişilik bir pazara erişim sağladığını vurguladı.

İş Dünyasında İş Birliği Fırsatları

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, şirketin Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyet gösterdiğini ve Türkiye’nin bu pozisyonu ile Avrupa’nın ihtiyaçları arasında önemli bir bağlantı olduğunu belirtti. Alper, “Son beş yılda Avrupa’ya 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık ve burada büyümemiz bizim için kritik,” dedi.

Uluslararası Ticaretin Zorlukları

Wulff, ABD’nin uyguladığı tarifelerin sadece Türkiye’yi değil, ABD ekonomisini de olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. “Türkiye’nin genç nüfusu ve stratejik konumu, iş birliğimize zemin hazırlıyor. Gümrük Birliği’ni modernize etmemiz ve vize konusunu ele almamız gerekiyor” diye ekledi.

Almanya-Türkiye İlişkilerinin Önemi

DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti ve iş birliğinin artırılması gerektiğine dair vurgular yaptı. “Ticaret hacmimiz arttırılmalı; 55 milyar doları 255 milyar dolara çıkarabilmek için birlikte çalışmalıyız,” ifadesini kullandı.

Yalçındağ, Trump dönemindeki gümrük tarifelerine de değinerek, “Dünya, büyük değişimler geçirirken, biz de yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Türkiye’nin bu süreci avantaja çevireceğine inanıyorum,” dedi.

“`

Related Posts

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir