TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

2024 Yılında Türkiye’de Yoksulluk Oranı %21,2 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Aile 2024” bültenine göre, Türkiye genelinde aile ve hane durumuna ilişkin verilere ulaşıldı. Bülten, yoksulluk oranlarına da ışık tuttu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı baz alınarak belirlenen sınıra göre, 2024 yılında yoksulluk oranı %21,2 olarak hesaplandı.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise, 2022’de yoksulluk oranı %14,4 seviyesindeydi.

Genel olarak belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli olarak yoksul kabul ediliyor.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayanların Durumu

Hanehalkı tipine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının %11,7’si, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının %20,9’u, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının %26,9’u ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise %15,3’ü yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürdü.

En Fazla ve En Az Hane Halkı Sayısına Sahip İller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de ortalama hane halkı büyüklüğü 4 iken, 2024’te bu sayı 3,11’e geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2024’te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman takip etti.

En düşük ortalama hane halkı büyüklüğüne sahip iller ise sırasıyla 2,53 kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak belirlendi. Bu illeri, sırasıyla 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir izledi.

ADNKS verilerine göre, 2016’da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranı 2024’te %20’ye yükseldi.

Kiracı ve Ev Sahibi Oranları

Aynı yıla ait konut mülkiyet durumları incelendiğinde, Türkiye genelinde fertlerin %56,1’inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, %28’inin ise kiracı olduğu tespit edildi. Lojmanda yaşayanların oranı %0,9 iken, kira ödemeyenlerin oranı %15 olarak kaydedildi.

Evlerdeki Yaşam Koşulları

Fertlerin %30,2’si 2024’te izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunlarıyla karşılaşırken, %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla mücadele etti. Ayrıca %21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Related Posts

Bakan açıkladı: Suriye’ye enerji 3 katına çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM’de düzenlenen AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, hem Türkiye’deki enerji reform paketine hem de Suriye’de devam eden enerji altyapı projelerine …

Bakanlık duyurdu, tehlike büyüyor! Listeye 25 yeni ürün daha eklendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan markaları “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” internet adresi üzerinden açıklamaya devam ediyor. Sitede “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ile “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar …

Bakan Kacır: Stratejik yatırımları çok daha güçlü ve hedef odaklı destekleyeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni nesil teşvik modelinde son aşamaya geldiklerini belirterek, “Sanayimize teknoloji ve katma değer bakımından sıçrama yaşatacak stratejik yatırımları çok daha güçlü ve hedef odaklı destekleyeceğiz” dedi.

Altın fiyatları dalgalı: Yıl sonu tahminleri değişti mi?

Altın fiyatları, hem küresel piyasalardaki gelişmeler hem de yurt içi ekonomik dinamiklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Peki altın için yıl sonu tahminlerinde değişiklik oldu mu?

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Ziraat Bankası güçlü büyümesini sürdürdü

Türk Bankacılık Sektörünün lideri Ziraat Bankası, küresel piyasalarda belirsizliğin arttığı yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme performansını devam ettirdi.