Putin Erdoğan’a teşekkür etti, çatışmaları değerlendirdi: İran’ın barışçıl nükleer enerji çıkarları sağlanabilir, İsrail’in güvenlik endişeleri ortadan kaldırılabilir

Rusya Devlet Başkanı Putin: İran’la Barışçıl Nükleer Enerji ve İsrail’in Güvenliği Mümkün

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın barışçıl nükleer enerji ve İsrail’in güvenlik endişelerinin giderilebileceğini belirtti. Putin, “İran’ın nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir. İsrail’in güvenlik endişeleri ortadan kaldırılabilir. Seçenekler mevcut” dedi. Putin, “Doğru olan, düşmanlıkları sonlandırmaya çalışmak ve hem İran’ın hem de İsrail’in çıkarlarını korumak” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Ukrayna ile barış görüşmelerini de değerlendiren Putin, “İstanbul’daki müzakerelerin insani bir boyutu olduğunu düşünüyoruz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a teşekkür ediyoruz” dedi.

Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında dünyanın önde gelen haber ajanslarının yöneticilerinin sorularını cevapladı. Toplantıya, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz de katıldı.

İran’daki siyasi zorluklara rağmen halkın birlikte olduğuna dikkat çeken Putin, “Bu genellikle her yerde yaşanan bir durum ve İran’da da istisna değil” dedi. Putin, “Yer altı fabrikalarının” hala faal olduğunu belirterek, “Bizim, çatışmaları durdurmak ve anlaşmaya varmak için çözümler aramamız gerekiyor. Doğru olan, düşmanlıkları sonlandırmanın yollarını aramak ve hem İran’ın hem de İsrail’in çıkarlarını korumak” şeklinde konuştu.

Rusya’nın İran ile karşılıklı yüksek bir güven seviyesine sahip olduğunu vurgulayan Putin, “İran’ın barışçıl nükleer enerji çıkarları sağlanabilir. İsrail’in güvenlik endişeleri giderilebilir. Seçenekler bulunuyor” dedi. Putin, bu konuları İsrail ve ABD ile de görüştüklerini belirterek, “İranlı dostlarımıza belirli sinyaller verdik. Genel olarak, hem İran’ın nükleer enerji alanındaki çıkarlarını korumak hem de İsrail’in güvenlik endişelerini gidermek mümkündür” ifadelerini kullandı.

Putin, önerilerin taraflara aktarıldığını ve kimseye bir şey dayatılmadığını sadece olası çözüm yollarından bahsedildiğini söyledi. Son kararın İsrail ve İran’daki siyasi liderliğe ait olduğunu altını çizdi. (AA)

Related Posts

Hizbullah: İran’ın yanındayız, tarafsız değiliz

Hizbullah: İran’ın yanındayız, tarafsız değiliz

Erdoğan’dan 6 Şubat depremine ilişkin açıklama: Muhalefet anlamasa da yaşadığımız süreç milli mücadele ile eş değerdir

Erdoğan’dan 6 Şubat depremine ilişkin açıklama: Muhalefet anlamasa da yaşadığımız süreç milli mücadele ile eş değerdir

Simav 3.6 büyüklüğünde depremle sallandı

AFAD, Kütahya Simav’da deprem meydana geldiğini duyurdu.

MHP’li Ulvi Yönter’den dikkat çeken paylaşım! Sinan Ateş cinayeti hükümlülerine af mı geliyor?

MHP’li İzzet Ulvi Yönter sosyal medya hesabından Eski Ülkü Ocaklar Başkanı Sinan Ateş cinayeti hükümlülerinden Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel’in fotoğraflarını paylaştı. Sedat Peker paylaşımı ile gündem olan Yönter, cinayet davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Tolgahan Demirbaş ve 18 yıl hapis cezası alan Emre Yüksel’e arka çıktı

Kayseri’de feci son: Sondaj kuyusuna düştü

Kayseri’de sondaj kuyusuna düşen işçi boğularak yaşamını yitirdi.

Norveç: İsrail’in İran’a saldırıları uluslararası hukuka aykırı

Norveç: İsrail’in İran’a saldırıları uluslararası hukuka aykırı