İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta ikamet eden 66 yaşındaki bir bireyin testisinde 20 santimetre çapında tümör tespit edildi.

Karnına kadar yayılan kütlenin geç fark edilmesi sebebiyle bireyin tedavi süreci zorlaştı. Uroloji ve Androloji Uzmanı Dr. Mustafa Yeter, benzer durumların önüne geçmek için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri gerektiğini vurguladı.

“BİREY ŞİKÂYETİNİ GİZLEMİŞ, KÜTLE KARNINA YAYILMIŞTI”

Dr. Yeter, bireyin yaklaşık 6 aydır testisindeki kitleyi fark ettiğini ancak durumu sakladığını belirterek, “Bize ulaştığında yalnızca idrar problemi vardı. Genel muayene sırasında sol testiste 20 santimetreye ulaşan bir kitle tespit ettik. Bu kitlenin karın boşluğuna ve diğer organlara yayıldığı da test sonuçlarında ortaya çıktı” dedi.

“KENDİNİZİ KONTROL EDİN”

Bireyin daha önce çeşitli sağlık merkezlerine gittiğini ancak şikâyetini açıkça ifade etmediğini belirten Dr. Yeter, “Erken aşamada yapılacak basit bir muayene bu süreci çok daha kolaylaştırabilirdi. Ne yazık ki, hasta ancak hastalık yayıldıktan sonra detaylı bir incelemeye tabi tutulabildi” dedi.

Erkeklerde testis tümörlerinin genellikle ağrısız bir kitle şeklinde ortaya çıktığını ve fark edilmesinin güç olmadığını vurgulayan Dr. Yeter, “Meme kanserlerinde olduğu gibi erkekler de periyodik olarak kendilerini muayene etmeli. Şüpheli bir kitle fark edildiğinde, utanmadan ve ertelemeden mutlaka bir hekime danışılmalı. Ayrıca klinisyen meslektaşlarımız genel fizik muayeneyi atlamamalı. Birçok hastalık, dikkatli bir muayene ile erken aşamada tespit edilebilir. Bu şekilde hem tanı süreci hızlanır hem de tedavi daha kolay hale gelir” ifadelerini kullandı.

Ameliyatla çıkarılan tümörün patolojik incelemeye gönderildiğini belirten Dr. Yeter, sonuçların ardından uygun onkolojik tedavinin başlatılacağını ekledi.

Related Posts

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni yasayla birlikte aile hekimliği uzmanlık sürecinde dikkat çeken değişiklikler geliyor. Sahadaki aile hekimi sayısını artırmayı hedefleyen düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Doğum izni ne zaman 1 yıl olacak? Memur doğum izni 1 yıl olacak mı?

Doğum izni ne zaman 1 yıl olacak? Son dönemde çalışan annelerin en çok merak ettiği soruların başında bu geliyor. Özellikle memurlar açısından doğum izninin süresinin artırılması gündeme gelmiş durumda. “Memur doğum izni 1 yıl olacak mı?” sorusu, sosyal medya ve haber platformlarında sıkça aratılıyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.