Cuma hutbesi konusu ve PDF metni (9 Mayıs 2025) | Bu haftaki cuma hutbesi konusu yayınlandı… Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet

“`html

9 Mayıs 2025 tarihli cuma hutbesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kamuya sunuldu. Müslümanların ibadet günlerinden biri olan Cuma’da okunacak bu hutbenin başlığı “Vakıf: Yaratan’a Saygı, Yaratılana Şefkat” olarak belirlendi. Hutbede, “Tüm hayır kurumları ve eserleri, bağışlayanların emanetleridir. Bu mekanlar, Allah’a tahsis edilmiş ve insanlık için hizmete sunulmuştur. Bu eserlerin kullanım amacının dışına çıkmak, onları ziyan etmek, büyük bir günah ve ağır bir sorumluluktur.” şeklinde önemli vurgular yapıldı. İşte, 9 Mayıs 2025 Cuma hutbesinin tam metni.

VAKIF: YARATAN’A SAYGI, YARATILANA ŞEFKAT

Aziz Müslümanlar!

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ve sahabe-i kiram, Medine’ye hicret ettikten kısa bir süre sonra su sıkıntısı çekmeye başladılar. Rûme kuyusu ise bir Yahudi tarafından işletiliyor ve bir damla suyu bile parayla satılıyordu. Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.s), “Bu kuyuyu alan ve Müslümanların istifadesine sunan kişiye, cennette bundan daha hayırlısını vereceğim.” müjdesinde bulundu. Hz. Osman bu fırsatı değerlendirerek kuyuyu satın alıp halkın hizmetine sundu.

Değerli Kardeşlerim!

Vakıf, yardımlaşma ve dayanışmanın toplumsal bir modelidir. Vakıf; خَيْرُ النَّاسِ اَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ “İnsanların en iyisi, insanlara faydalı olanıdır.” prensibiyle, sahip olduğumuz kaynakları tüm mahlûkatın hizmetine sunmayı amaçlar. Gözümüzle beğendiğimiz, yüreğimizle sevdiğimiz, ellerimizle kıyamadığımız değerleri, beklenti içerisinde olmaksızın Allah yoluna adamak, gerçek manada vakıf olmaktır. Bu, Cenâb-ı Hakk’ın bize bir emanet olarak verdiği malı kalıcı hale getirmek, ahiret için bir azık oluşturmaktır. لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتّٰى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَۜ “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıktan sonra gerçek iyiliğe ulaşamazsınız…” ilahi buyruğuna uygun şekilde en değerli olanı infak etmek demektir. Yetime neşe, muhtaçlara destek, mazlumlara umut, hastalara ise teselli olmaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

İslam medeniyeti, vakıf anlayışının en güzel örneklerini sunar. Müslüman, bu medeniyeti yaşatan bireydir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisinde, “İnsanın malı, ölümünden evvel hayır yoluna harcayıp vakfettiği malıdır. Mirasçısına kalan ise ölmeden önce hayra kullanmadığı malıdır.” buyurmuştur. İşte bu anlayış doğrultusunda tarihimiz, camiler, medreseler, hastaneler, aşevleri, kütüphaneler ve benzeri nice hayır işleyen eserler ile doludur. Ulu Allah’ın, “Şüphesiz Allah, müminlerden canlarını ve mallarını cennet karşılığında satın almıştır…” vaadine ulaşmak için milletimiz, din, vatan ve kutsal değerleri uğruna canını feda etmekte, ihtiyaç anında ise tüm mal varlığını Allah rızası için feda etmekten çekinmemiştir.

Değerli Müminler!

Tüm hayır kurumları ve eserleri, bağış yapanların emaneti sayılmaktadır. Allah’a adanmış, insanlığın hizmetine sunulmuş bu mekânların, mevcut amaçlarının dışına çıkarılması ve gelirlerinin kötüye kullanımı, büyük bir günah ve ağır bir sorumluluk yüklemektedir. Bu eserleri kapatmak, sadece bağış sahiplerine değil, onlardan faydalanan tüm insanlara ihanet etmektir. “Vakıf gelirini haksız yere yiyenlerin, dünya ve ahirette mutluluk yüzü görmemesi, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin ve tüm Müslümanların laneti bu kişilerin üstüne olsun.” ifadeleri, vakfiyelerde yer alan önemli bir ilkesel ifadedir.

Vakıflar, Yaratan’a hürmeti ve yaratılanlara şefkati esas alarak kurulmuş kuruluşlardır. Ancak günümüzde bazı vakıf ve dernek adı altında tanınan yapılar, toplumumuzun kıymetli değerlerine; inançlarımıza, ahlaki normlarımıza ve gençlerimizin geleceğine zarar vermektedir. Eğitim, kültür ve sanat adı altında yapılan bazı etkinliklerin, genç zihinleri olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Zira, İslam dini, hangi isim ve amaçla olursa olsun, Allah’ın emirlerine aykırı bir faaliyet yürütmeyi kabul etmez. Tarihimize, geleneğimize ve manevi değerlerimize aykırı, toplumumuzda barış ve huzuru tehdit eden etkinliklerin gerçekleştirilmemesi gerekir. Aile kurumunu zayıflatan, insanın malına, canına ve onuruna zarar veren çalışmalara müsaade edilemez. Kötülüklerin, ahlaksızlığın ve yanlış düşüncelerin gençlerimiz arasında yaygınlaşmasına asla müsaade edilmemelidir. Hayvan hakları adı altında insan hayatını önemsiz hale getiren yaklaşımlar kabul edilemez.

Aziz Müslümanlar!

Vakıflar, İslam medeniyetinin önemli birer nişanesidir. Hayrın kapıları, şerrin kilitlerini açar. Bize düşen, وَمَا تُقَدِّمُوا لِاَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللّٰهِ “Kendiniz için önceden yaptığınız tüm iyilikleri, Allah katında bulursunuz…” ilahi emrine uyarak, hayır kurumlarının kurulmasına, korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına özen göstermektir. Yığıp biriktirdiğimiz şeylerin değil, Allah için yapılan hayırların ahirette karşılığını bulacağını unutmamalıyız.

Bu vesile ile, kazanımlarını Allah rızası için harcayan hayır sahiplerinden ebediyete intikal edenlere rahmet, hayatta kalanlara sağlık ve afiyet diliyorum. Hutbemi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu uyarısıyla sonlandırıyorum: “İnsanoğlu, ‘Malım, malım!’ der durur. Ey insanoğlu! Yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin veya hayır yapıp ahirete gönderdiğinden başka malın mı var?”

“`

Related Posts

Küresel yükseköğretimin geleceği İstanbul’da şekillenecek

Dünya yükseköğretiminin geleceği, 16-19 Haziran tarihleri arasında ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Times Higher Education (THE) “Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi 2025” ile İstanbul’da masaya yatırılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile THE iş birliğiyle düzenlenen kongreye 110 ülkeden 5 binin üzerinde uluslararası temsilci katılacak.

Devlet daireleri ne zaman açılacak 2025? Resmi kurumlarda (okullar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte kamu kurumlarında mesai başlama tarihi!

Kurban Bayramı tatilinin son günlerine gelinirken, devlet dairelerinin açılış tarihi, kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı. Noter, belediye, kaymakamlık, hastane, eczane, vergi dairesi gibi devlet kurumlarında işlemleri olan vatandaşlar, kamuda bayram tatili ne zaman bitiyor? sorusuna yanıt aramaya başladı. Resmi tatillerde bir çok kamu, kurum ve kuruluşu kapalı olurken, özel sektörde ise genellikle Kurban Bayramı tatili daha kısa sürüyor. Bu sene alınan karar gereği Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmadı ve 4,5 gün oldu. Bayramın ardından, devlet daireleri yeniden vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Peki, devlet daireleri ve resmi kurumlar ne zaman açılacak? Resmi kurumlarda (okullar, bankalar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Adli tatil ne zaman başlıyor, başladı mı? Adli tatilde mahkemeler görülmeye devam eder mi? 2025 yılı adli tatil tarihi

Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi, hukuksal süreçleri devam edenler tarafından sorgulanıyor. Adli tatil, her sene yaz aylarının belli dönemlerinde uygulanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle 2025 tarih bilgisi de merak konusu oldu. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatilde hangi davalar devam ediyor, mahkemeler görülüyor mu? İşte ayrıntılar…

İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025: İstanbul’da Kurban bayram namazı saat kaçta? Diyanet İstanbul Kurban Bayramı namaz saati

İstanbul bayram namazı saati, Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazı saati ile Kurban Bayramı’na giriş yapacak olan İstanbul sakinleri, günün ilk ibadetini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Diyanet’in yayımladığı bilgiler ışığında, İstanbul bayram namazı saati hususunda bilgi edinecek olan binlerce Müslüman, sabahın erken saatlerine alarmlarını kuracak. Peki, İstanbul bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Konya bayram namazı saatleri bilgisi

PTT memur alımı 2025 olacak mı? Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı yapacağına dair iddialarla gündemde. Sosyal medyada ve çeşitli platformlarda dolaşan 10 bin ve 55 bin personel alımı söylentileri, iş arayan vatandaşların dikkatini çekiyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı yapacak mı, şartları neler olacak?

YENİ İNFAZ DÜZENLEMESİ SON DAKİKA – 1 HAZİRAN 2025 || 10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? Genel af gelecek mi, mahkumlara af çıkacak mı?

10. Yargı Paketi infaz düzenlemesi son dakika gelişmeleri günün öne çıkan gündem başlıkları arasında yer alıyor. İnfaz paketi kanun teklifi son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. TBMM Adalet Komisyonunda, “10. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bununla birlikte genel af çıkacak mı, 10. Yargı Paketi maddeleri neler sorusu da gündeme geldi. Ayrıca düzenlemeyle Anayasa Mahkemesinin iptal kararı uyarınca İcra ve İflas Kanunu’nda da değişikliğe gidiliyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada cezaların etkinliğinin artırılacağını belirtirken, ‘9 farklı kanunda veya maddede değişikliğe gidiyoruz. Bu kanun teklifi başlangıç, devamı da gelecek.’ dedi. Peki 10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? Genel af gelecek mi, mahkumlara af çıkacak mı? İşte 10. yargı paketi infaz dü