Heybeliada Ruhban Okulu’nda son durum: ‘Çalışmalar yoğunlaştı’

Heybeliada Ruhban Okulu Açılacak mı?

Hem hükümet yetkilileri hem de Patrikhane ve çevresinden gelen mesajlar, iki tarafın da Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmak istediğine işaret ediyor.

Okulun açılması uzun bir aradan sonra 2024’te tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mayıs’a Yunan basınında yer alan bir açıklamasında, “okulun açılması için çalışmalar yaptıklarını” söyledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 28 Mayıs’ta okulu ziyaret etti. Tekin, ziyaretin ardından verdiği bir röportajda, “kişisel olarak okulun açılmasını istediğini” söyledi.

Eylül ayında Patrik Bartholomeos, Yunan basınına verdiği demeçte, “Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz” dedi.

Yetkililerle görüşen heyette yer alan cemaat temsilcisi Laki Vingas, BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici yaptığı değerlendirmede süreçle ilgili “mutlu ve umutlu olduklarını” belirtti. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un danışmanı, avukat Kezban Hatemi ise okulun açılması yönünde hiçbir hukuki engelin bulunmadığını savundu.

‘GÖRÜŞMELER OLUMLU GİDİYOR’

Okulun açılmasıyla ilgili resmi makamlarla görüşmeleri yürüten heyette yer alan Vingas, görüşmelerin olumlu bir havada gittiğini belirterek şöyle konuştu: “2010-2011 civarında da okulun tekrar açılmasıyla ilgili bir hareketlenme yaşamıştık fakat sonuçlanmamıştı. Bu sefer ise daha kararlı bir süreç içinde olduğumuzu hissediyoruz. Açıkçası hem mutluyuz hem umutluyuz.
“Çalışılmasını, altyapısının hazırlanmasını ve daha fazla istişarelerde bulunmamızı gerektiren bir yolumuz var ama cesaretlendiren ve iyi niyetle yaklaşan yöneticilerle karşılaşıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.”

Heybeliada Ruhban Okulu nedir?

Heybeliada Ruhban Okulu, din adamı yetiştirmek amacıyla, 1844 yılında Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olarak, Yüksek Ortodoks Teoloji adıyla açıldı. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde okul, bağlı metropolitlikler ve kiliselerin din adamı ihtiyacını karşıladı. Okulun durumu, 1922 ve 1923 yılları arasındaki Lozan Barış görüşmelerinde önemli bir tartışma maddesi oldu. 1971’de özel öğretim kurumlarıyla ilgili yapılan bir yasal düzenlemenin ardından okul kapatıldı.

(ALINTI)

Related Posts

Yeni Alman hükümetinin ilk icraatı, sınırları kapamak oldu

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınırda belgesiz göçmenlerin geri çevrilmesi talimatını verdi. 2015’teki Merkel politikasını rafa kaldıran bu adım, sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Katliam gibi kaza! 11 öğretmen hayatını kaybetti

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde inşaat malzemeleri taşıyan bir kamyonun, Kalijambe köyünde seyreden minibüse çarptığı belirtildi. Polis, minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

AB Zirvesi’ne katılacak

Avrupa güvenliğinin son günlerde sık sık tartışıldığı dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Türkiye, bu önemli …

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Son dakika… Asya karıştı! Hindistan Pakistan’ı füzelerle vurdu

Son dakika haberine göre; Pakistan Askeri Sözcüsü “Hindistan 3 farklı noktadan Pakistan’a saldırı düzenledi” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir