İmamoğlu soruşturmasında son durum: İddialar, şüpheliler ve ifadeler

“`html

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen terör ve yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün gece adliyeye sevk edildi. İmamoğlu, iki ayrı dosya kapsamında ifade verdi ve bu sabah 03:00 sıralarında iki dosyadan tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Şu anda İmamoğlu için hakimden gelecek karar bekleniyor.

İmamoğlu üzerindeki soruşturma süreci nasıl başladı?

Bu operasyon kapsamında, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 105 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve bu kişilerin 91’inin tutuklandığı öğrenildi. Soruşturma, bir yolsuzluk suçlaması diğeri ise terörle ilgili olmak üzere iki dosyadan oluşmakta.

Yolsuzluk soruşturmasında 4 kişinin firari olduğu, diğer 6 şüphelinin ise yurt dışında bulunduğu tespit edildi. Terör örgütü PKK/KCK’ya yardım suçlamasıyla başlatılan soruşturmada, İmamoğlu dahil 7 şüpheliden 4’ü gözaltına alınırken, 3 şüpheli hala firarda.

İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalar arasında; “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet almak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak ve nitelikli dolandırıcılık” ifadeleri yer almakta.

İmamoğlu’nun dosyasında hangi şirketler geçiyor?

İmamoğlu’nun ifade tutanağına göre, bu yolsuzluk soruşturmasında toplam 33 şirketin ismi geçiyor ve soruşturma, bu şirketlere verilmiş olan ihalelerde yoğunlaşıyor.

İhale edilen 33 reklam şirketinin İstanbul Belediyesi’nden aldığı sözleşmeler, soruşturmanın merkezinde yer almakta. İmamoğlu, geçen cuma günü verdiği ifade esnasında şu açıklamaları yaptı:

“Ben burada sadece ve sadece hakkımda başlatılan siyasi bir müdahalenin bir parçası olarak bulunmaktayım. 16 milyon İstanbullunun tercihlerini temsil eden kişi olarak, böyle bir sorgulamanın halk iradesine yapılan bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Detaylı açıklamalarımı Cumhuriyet Başsavcılığına yapacağım.”

İmamoğlu dosyasındaki gizli tanıkların ifadesi

Yolsuzluk soruşturması kapsamında İmamoğlu’na, İSPARK, Kültür A.Ş. ve KİPTAŞ gibi önemli ihalelerin de yer aldığı 7 ayrı ihale hakkında sorular yöneltildi. Gizli tanıklar “Çınar” ve “Meşe”nin beyanları dikkate alındı, iddialar ise şu şekilde özetlendi:

  • Adem Soytekin’in İmamoğlu ile olan ortaklıkları ve KİPTAŞ ihalesine katkısı.
  • Belediye çalışanlarının rüşvet ve komisyon toplamaları.
  • Yasadışı reklamlara izin verilmesi ve ödemelerin yapılması.
  • İyşı alanlarda haksız kazanç elde edilmesi.
  • Kişisel verilerin reklam amaçlı kullanılması.

İmamoğlu’na yöneltilen terör suçlamaları

İmamoğlu’na, yerel seçimler öncesinde birçok organizasyonla bağlantısı olduğu iddiaları yöneltildi. Bunlar arasında “Kent Uzlaşısı” isimli yapılanma ve daha birçok soru bulundu. İmamoğlu bu suçlamalar için, “Benim böyle bir bağlantım olduğunu düşünmüyorum.” yanıtını verdi.

İkinci önemli soru ise, “Kent uzlaşısı” çerçevesinde 18 kişinin aday gösterilmesi ile ilgiliydi. İmamoğlu, bu durumda Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen adayların listesinin tam olarak bilinmesinin imkânsız olduğunu belirtti.

Diğer yöneltilen iddialar arasında ise;

  1. Terör örgütleri ile bağlantı olduğu düşünülen 252 kişiyle iletişim kurması.
  2. Bir gizli tanığın beyanı ile köklü bağlantılar kurma iddiaları.
  3. Belediye kadrolarına yerleştirilen HDP üyeleri ile ilgili ifadeler.

İmamoğlu, bu iddialara yanıt verirken, tümünün asılsız ve iftira olduğunu vurguladı. Eski İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmalarda herhangi bir dava açılmadığını belirtti.

“`

Related Posts

‘Doğru söylemiş’ demişti… Tutuklu başkan Ahmet Özer’den MHP’li Yıldız’a yanıt!

Tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın kendisine atıfta bulunduğu açıklamaya, “Sayın Feti Yıldız’ın çalışmalarıma atıfla yaptığı Türklerle Kürtlerin tarihsel beraberliği ve kardeşlik vurgusu içinden geçtiğimiz süreçte önemlidir. Şimdi kucaklaşma zamanıdır” karşılığını verdi.

Vanlı besiciler 2 bin 700 rakımdaki yaylada otlu peynir üretiyor

Van’ın Erciş ilçesinde geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanlarını Aladağ’ın 2 bin 700 rakımlı yaylasına çıkaran besiciler, sağdıkları sütü burada otlu peynir haline getiriyor.

15 Temmuz etkinlikleri kapsamında İstanbul’da bisiklet turu düzenlendi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinlikleri kapsamında yaklaşık 500 sporcunun katıldığı bisiklet turu düzenlendi. Taksim Meydanı’ndan başlayan tur, 15 Temmuz Hafıza Müzesi önünde tamamlandı.

Katil İsrail Gazze’de okula saldırı düzenledi: 6 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinde yerinden edilmiş sivillerin barındığı Halime es-Sa’diya Okulu’na düzenlediği hava saldırısında, aralarında çocukların da bulunduğu 6 Filistinli yaşamını yitirdi.

CHP’li Ağbaba: Genel Başkanımız kayısının, Malatya’nın ve mağdurların sesi olacak

CHP’li Ağbaba, partisinin Malatya’daki “Millet İradesine Sahip Çıkıyor Mitingi”ne ilişkin konuştu

İzmir Valisi orman yangınlarında elektrik dağıtım şirketlerini adres gösterdi, Cumhurbaşkanlığı ‘asılsız iddia’ dedi

İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta meydana gelen yangınların tamamının elektrik hatlarından kaynaklı olarak başladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise açıklamanın adresini “sosyal medya ve bazı mecralar” olarak değiştirdi, “kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon” dedi.