İstanbul’un havası mahveder ciğerleri

Kritik Seviyede Hava Kirliliği Uyarısı!

DİDEM SEYMEN / HABER MERKEZİ – İstanbul ve çevresinde bu hafta hava kirliliği alarm veriyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde artan hava kirliliği, sağlık açısından ciddi tehdit oluşturuyor. Solunum yolu hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa neden olan hava kirliliği konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu.

‘Yol Kenarında Spor Yapmayın’

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk: “Kışın yakılan maddelerle birlikte hava kirliliği artmaktadır. Hava kirliliği sadece akciğerlere değil, beyin ve kalbe de zarar verebilir. Akciğer kanseri, inme ve kalp hastalıklarında artış gözlemlenmektedir. Kirli hava, astım ve KOAH gibi rahatsızlıkları olan bireylerde şikâyetleri artırabilir. Kronik rahatsızlıkları olan kişiler dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında maske takmalı ve sanayi bölgelerinden, yol kenarlarından uzak durmalıdırlar. Spor faaliyetleri temiz hava alanlarında yapılmalı, özellikle akşam saatlerinde koşu yaparken dikkat edilmelidir. Kapalı mekanlar iyi havalandırılmalı ve hava temizleyiciler kullanılmalıdır. Kirli hava uzun vadede akciğer kanserine neden olabilir.”

‘Dışarıya Çıkarken Maske Takın’

Biruni Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Gültekin Akyol: “Son günlerde artan hava kirliliği özellikle solunum ve kalp rahatsızlıkları olanlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Hava kirliliği göz, burun ve boğazda tahrişe neden olabilir ve astım ile KOAH gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Dışarı çıkmak zorunda olan bireyler N95 veya FFP2 tipi maskeler takmalıdırlar. Evler kirli hava sirkülasyonunu arttırmamalı ve hava temizleyici kullanımı düşünülmelidir. Su tüketimi de kirlilikle mücadelede etkili olabilir.”

Related Posts

Yeni Alman hükümetinin ilk icraatı, sınırları kapamak oldu

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınırda belgesiz göçmenlerin geri çevrilmesi talimatını verdi. 2015’teki Merkel politikasını rafa kaldıran bu adım, sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Katliam gibi kaza! 11 öğretmen hayatını kaybetti

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde inşaat malzemeleri taşıyan bir kamyonun, Kalijambe köyünde seyreden minibüse çarptığı belirtildi. Polis, minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

AB Zirvesi’ne katılacak

Avrupa güvenliğinin son günlerde sık sık tartışıldığı dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Türkiye, bu önemli …

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Son dakika… Asya karıştı! Hindistan Pakistan’ı füzelerle vurdu

Son dakika haberine göre; Pakistan Askeri Sözcüsü “Hindistan 3 farklı noktadan Pakistan’a saldırı düzenledi” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir