Kamyona yükledikleri kovanlarıyla her yıl uzun seyahatlere çıkan Muğlalı arıcı çift, Anadolu’nun güçlü bitki örtüsünden en kaliteli balı elde edebilmek için dönem boyunca ağır mesai harcadı.
Bal seyahatleri nisan ayında başlıyor
Arıcılık yapan ailede büyüyen Ziya Aslanpay (54) ve evlendikten sonra arıcılıkla tanışan eşi Zennur Aslanpay (48), 200 kovanı kamyonlarına yükleyerek memleketleri Muğla’nın Ortaca ilçesinden nisan ayında bal seyahatine çıktı.
İlk durak Denizli’nin Acıpayam ilçesi
Aslanpay çiftinin birinci durağı, Denizli’nin Acıpayam ilçesi oldu.
Kayseri
Dağlık toprağa süreksiz konaklama yapabilecekleri taşınabilir baraka kuran çift, 1,5 ay kaldıktan sonra yaklaşık 700 kilometrelik seyahatle Kayseri’ye geçti.
Aydın’ın Kuşadası ilçesi
Burada da kekik ve geven bitkisinden bal sağımı yapan çift, 2,5 ay sonra çam balı için Aydın’ın Kuşadası ilçesine hareket etti.
7 ay sürece dolaştılar
Yerleşim yeri olmaması nedeniyle taşıma su ve şarj edilen ışık kaynaklarıyla gereksinimlerini karşılayan çift, burada da 3 ay bal sağımıyla toplam 7 aylık seyahati tamamlayarak Ortaca’daki meskenlerine döndü.
“2 bin kilometre yol katediyoruz”
“İş büyük emek öve fedakarlık istiyor”
Arıcılıkta dinlenmenin olmadığını, kış devrinde arıların bakımını, beslemesini ve ilkbahar için hazırlık yapacaklarını anlatan Aslanpay, bu işin büyük emek ve fedakarlık gerektirdiğini lisana getirdi.
“Bu iş aşk işi”
En yeterli balı elde etmek için yılın kıymetli kısmında yakınlarından, arkadaşlarından farklı hayat sürdürdüklerini tabir eden Aslanpay, “Bu iş aşk işi. Sevmeyen arıcılık yapamaz.” dedi.
“Eskiden birebir bal alıyorduk, artık bir 10 kovandan tek bal alıyoruz”
Özellikle Kuşadası’nda çok az randıman alındığını belirten Aslanpay, “Arıcılık gittikçe bitiyor desek de yeridir. Doğal şartlar, global ısınma, yangınlar… Evvelden birebir bal aldığımızı bilirdim, artık 10 kovandan bir teneke bal alıyorum.” diye konuştu.
“Burada ömür sıkıntı, ilkel”
AA’nın haberine nazaran, Zennur Aslanpay ise yaptıkları işin zorluğuna değinerek, “Bir göz oda… Mutfağımızı depo yaptık bu sefer. Arıcılıkla geçiniyoruz. 3 yıldır da makûs gidiyor, uygun bir randıman alamıyoruz. Arıyı geliştiriyoruz, mahvoluyoruz. Bal olmayınca can da gidiyor. Burada hayat sıkıntı, ilkel.” açıklamasında bulundu.