Perplexity CEO’su “6 ay içinde yok olacak” meslekleri açıkladı

Perplexity CEO’su: Yapay Zeka İş Dünyasını Devralabilir

Son dönemde dikkat çeken yapay zeka girişimlerinden Perplexity’nin CEO’su Aravind Srinivas, The Verge’ün Decoder podcast’ine verdiği röportajda şirketin yeni nesil yapay zeka destekli tarayıcısı Comet’in sıradan işleri bile devralabilecek düzeyde olduğunu belirtti.

Srinivas, “İK uzmanlarının bir haftada yapabildiği işleri artık Comet sadece bir komutla gerçekleştirebiliyor” diyerek Comet’in işleyişini ve otomasyonun gelecekteki rolünü vurguladı.

Hedefte İK Uzmanları ve Asistanlar

Perplexity’nin geliştirdiği Comet, gerçek bir yapay zeka ajanı olmayı hedefliyor ve web tarayıcısını aşarak karmaşık görevleri insan müdahalesine gerek duymadan tamamlayabiliyor. Srinivas, ofis çalışanlarının en çok kullandığı web tarayıcısının bu dönüşüm sürecinde ilk etkilenecek alan olduğunu belirtiyor. İşe alım uzmanları ve yöneticilere asistanlık yapan profesyoneller ise ilk etkilenecek meslek grupları arasında.

Srinivas’a göre, Comet örneğin Stanford mezunu ve daha önce Anthropic’te çalışmış mühendisleri bulup onları LinkedIn ile birlikte Google Sheets dosyasına aktarabiliyor, sonrasında ise kişiye özel tanıtım e-postaları yazarak hepsine aynı anda ulaşabiliyor. Benzer şekilde, Comet yöneticilerin takvim yönetimini üstlenebiliyor, Gmail ve Google Calendar gibi uygulamalarla etkileşime geçerek toplantıları ayarlayabiliyor ve hatta toplantı öncesi kısa özetler sunabiliyor.

Yeni Bir Otomasyon Katmanı

Gizmodo’ya göre, Srinivas’ın hedefi sadece tarayıcıyı geliştirmek değil, aynı zamanda bu aracı dijital hayatın merkezine yerleştirmek. Comet’in bir zeka katmanına dönüşerek sürekli çalışan bir araç haline gelmesi üzerinde duruluyor.

Srinivas, “Tarayıcıyı bir işletim sistemi gibi sürekli arka planda çalışan bir araç haline getirmeyi amaçlıyoruz. Kullanıcılar Comet aracılığıyla çeşitli asistan işlerini başlatarak zamanlarını başka işlere ayırabilecekler” şeklinde açıklıyor.

Kitlelerin Geleceği: Kurtuluş mu, İşsizlik mi?

Srinivas, bu gelişmenin insanlara boş zaman kazandıracağını ve yeni aktivitelere yönlendireceğini düşünerek iyimser bir bakış açısı sunuyor. Ancak bu durum otomasyonun birçok mesleği ortadan kaldırabileceği gerçeğini de göz ardı etmemizi gerektiriyor. Bazıları yeni rollerde yükselebilirken, pek çok insan işsiz kalabilir.

Related Posts

Teleskopların gözünden kaçıyor ama Ay’dan kopan parçalar Dünya’nın etrafında

Yapılan yeni bir araştırma Ay’dan kopan parçaların Dünya etrafında kısa süreli de olsa kaldığını buldu. Teleskoplarla tespit etmenin oldukça zor olduğu bu parçalar geçici olarak Dünya’nın mini Ay’ı oluyor.

WeTransfer’de yapay zeka krizi: Kullanıcı tepkileri geri adım attırdı

WeTransfer, yapay zeka için kullanıcı dosyalarını kullanabileceğini belirten Hizmet Şartları değişikliğiyle tepkileri üzerine çekti. Peki ne oldu, şirket neden geri adım attı?

Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Monako, ekonomik gücü ve kişi başına düşen geliriyle devler liginde yer alıyor. Sadece 2.08 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan Monako Türkiye’den yaklaşık 376 bin kat daha küçük…

Bir uzay aracına artarda iki yıldırım çarparsa ne olur? İşte Apollo 12’nin hikayesi!

1969’da Ay’a inen ikinci insanlı görev olan Apollo 12, tarihe kalkış sırasında art arda iki yıldırım çarpması olayına maruz kalmasıyla geçti. Peki ama bu kadar kötü başlayan bir yolculuk, nasıl oldu da kazasız belasız tamamlanabildi?

Otoda beş aylık dış ticaret açığı üç milyar dolar

Yılın ilk yarısında 530 bin adetle 20 milyar dolarlık ihracat yapan yerli otomotiv üreticileri, Avrupa’yla kafa kafaya gelen maliyetler sebebiyle rekabette zorlanıyor. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “İlk 5 ayda 3 milyar dolarlık eksi var. Otomobilde kaybettiğimiz kanı ticari araçlarla kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

Sıfır araçlar 10 farklı kategoride değerlendirildi: En çok sorun çıkaran markalar belli oldu

Yeni teknolojilerle donatılan otomobiller sürücüleri memnun etmesi beklenirken, kullanıcılar şikayetlerle dolu bir deneyim yaşıyor. Son araştırma, 2025 model araçlar arasında en çok sorun çıkaran markaları ortaya koydu.