Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürcistan’a Ziyaret Düzenleyecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Gürcistan’a üst düzey temaslarda bulunmak üzere resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bolat’ın ziyareti kapsamında, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) menşe kurallarının revize edileceği kararın imzalanması planlanıyor.
Ziyaret sırasında, iki ülkenin 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma yolları ele alınacak ve ticareti kolaylaştırmak için lojistik ve gümrük işbirliğini güçlendirmeye yönelik adımlar atılacak. Bu kapsamda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili ve Başbakan İrakli Kobakhidze ile görüşmeler gerçekleşecek.
Bakan Bolat’ın Gürcistan ziyareti sırasında, Türkiye-Gürcistan İş Forumu düzenlenecek ve Gürcistan’da faaliyet gösteren iş insanlarıyla bir araya gelinerek, ikili ticaretin geliştirilmesi için yapılması gerekenler ele alınacak. Bolat ve Gürcistanlı yetkililer arasında imzalanacak kararla, STA’nın menşe kuralları Pan-Avrupa-Akdeniz Bölgesel Konvansiyonu’na uyumlu hale getirilecek.
Gürcistan ile yapılan STA ile taraflar arasında tüm sanayi ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergileri kaldırılmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminde sürekli bir artış gözlemlenirken, Türkiye uzun yıllardır Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.
Öte yandan, Gürcistan’da Türk yatırımları 238 milyon dolara ulaşırken, Türkiye’deki Gürcü yatırımları 53 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, Türk müteahhitlik firmaları Gürcistan’da 5,6 milyar dolarlık 304 projeyi üstlenmiş durumda.
Bakan Bolat’ın Gürcistan ziyareti, iki ülke arasındaki ticaretin güçlenmesi ve bölgesel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. Yapılacak iş forumu ve toplantılarla, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.
PAAMK Sistemi ve Çapraz Menşe Kümülasyonu
PAAMK sistemi, Türkiye, AB, EFTA ülkeleri, Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları’nı içeren çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemi olarak kabul ediliyor. Bu kapsamda Türkiye, çapraz menşe kümülasyonunu tercihli ticarette AB, EFTA ülkeleri, Fas, İsrail, Mısır, Tunus ve Ürdün ile uygulayabiliyor.