Türkiye-Gürcistan ticaretinde yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürcistan’a Ziyaret Düzenleyecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Gürcistan’a üst düzey temaslarda bulunmak üzere resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bolat’ın ziyareti kapsamında, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) menşe kurallarının revize edileceği kararın imzalanması planlanıyor.

Ziyaret sırasında, iki ülkenin 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma yolları ele alınacak ve ticareti kolaylaştırmak için lojistik ve gümrük işbirliğini güçlendirmeye yönelik adımlar atılacak. Bu kapsamda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili ve Başbakan İrakli Kobakhidze ile görüşmeler gerçekleşecek.

Bakan Bolat’ın Gürcistan ziyareti sırasında, Türkiye-Gürcistan İş Forumu düzenlenecek ve Gürcistan’da faaliyet gösteren iş insanlarıyla bir araya gelinerek, ikili ticaretin geliştirilmesi için yapılması gerekenler ele alınacak. Bolat ve Gürcistanlı yetkililer arasında imzalanacak kararla, STA’nın menşe kuralları Pan-Avrupa-Akdeniz Bölgesel Konvansiyonu’na uyumlu hale getirilecek.

Gürcistan ile yapılan STA ile taraflar arasında tüm sanayi ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergileri kaldırılmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminde sürekli bir artış gözlemlenirken, Türkiye uzun yıllardır Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Öte yandan, Gürcistan’da Türk yatırımları 238 milyon dolara ulaşırken, Türkiye’deki Gürcü yatırımları 53 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, Türk müteahhitlik firmaları Gürcistan’da 5,6 milyar dolarlık 304 projeyi üstlenmiş durumda.

Bakan Bolat’ın Gürcistan ziyareti, iki ülke arasındaki ticaretin güçlenmesi ve bölgesel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. Yapılacak iş forumu ve toplantılarla, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

PAAMK Sistemi ve Çapraz Menşe Kümülasyonu

PAAMK sistemi, Türkiye, AB, EFTA ülkeleri, Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları’nı içeren çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemi olarak kabul ediliyor. Bu kapsamda Türkiye, çapraz menşe kümülasyonunu tercihli ticarette AB, EFTA ülkeleri, Fas, İsrail, Mısır, Tunus ve Ürdün ile uygulayabiliyor.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (13 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 10 milyon 254 bin 650 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 972 bin 692 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Borsa güne yükselişle başladı: 11 Temmuz 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,82 yükselişle 10.415,69 puandan başladı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,0440 liradan alınan dolar, 40,0460 liradan satılıyor. 46,9620 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0000, avronun satış fiyatı ise 46,8820 lira olmuştu. Serbest …

Vergi borçlarına yeni düzenleme: Teminatsız taksit sınırı 5 kat arttı

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.